Mesajul Decanului

Dragi colegi și studenți,

Pășim pe un drum în care dinamica schimbărilor este cu totul alta, creativitatea și inovarea în educație și tehnologie ocupă un loc central, abordarea multidisciplinară devine o obligație a oricărei instituții care dorește să producă educație la un nivel solid. Avem avantajul că ingineria stă la baza majorității profesiilor; și nu vorbim despre viitor, ci despre faptul că această realitate este prezentă deja și se manifestă.

Împreună cu echipa managerială și alături de voi toți, doresc să fim o comunitate academică activă, să găsim soluții și oportunități astfel încât în următorii ani să redevenim cei mai buni. Învățământul superior de construcții în Cluj-Napoca are o îndelungată tradiție, începând cu anul 1920 când s-a înfiinţat Şcoala de Tehnicieni pentru Lucrǎri Publice, iar apoi, în 1953, prin munca, responsabilitatea și pasiunea unui grup de cadre didactice s-a înființat Facultatea de Construcții din cadrul Institutului Politehnic.

Împletind armonios atuurile tradiției – profesionalism și experiență, cu valențele de nou și exigență europeană, Facultatea de Construcții își deschide porțile tuturor celor care devin studenți sau colaboratori ai săi. Educația presupune întotdeauna existența unor oameni cu har, gata să dăruiască, fără a le fi teamă că vor deveni mai săraci. Corpul profesoral al facultății este format din specialiști cu o bogată experiență didactică și de cercetare, receptivi la realitățile momentului și ale mediului de afaceri. Sunt profesori care au acceptat provocarea de a ține pasul cu schimbarea și care asigură pregătirea studenților pentru toate formele de învățământ: licență (7 programe), master (6 programe) și doctorat, contribuind la formarea competențelor specifice și transversale, concordante cu standardele naționale și europene, necesare integrării pe piața muncii.

Activitatea educațională este completată de către activitatea de cercetare, cadrele didactice și studenții facultății  fiind implicați în diverse proiecte/activități de cercetare și dezvoltare, iar contactul permanent cu partenerii din mediul economic asigură adaptarea ofertei educaționale la exigențele angajatorilor. Ne propunem ca prin activitățile didactice și educative să contribuim la dezvoltarea locală, regională și națională din punct de vedere economico-social, științific și cultural, în acord cu nevoile comunității, aducând valoare  adăugată contextul comunitar și internațional.

Oferta Facultății de Construcții se bazează pe parcurgerea unui ansamblu de discipline din domeniul ingineriei civile, ingineriei geodezice, ingineriei și managementului, constituind fundamentul obținerii unei diplome universitare recunoscută prin profesionalism și excelență. În acest sens, drept mărturie sunt premiile și distincțiile obținute de către studenții și absolvenții care au reușit să fie apreciați atât în țară cât și în străinătate.

Pentru viitor ne dorim ca acest palmares academic să fie consolidat și să evolueze progresiv, pentru a asigura  atât vizibilitatea facultății cât și buna reputație la nivel național și internațional. Împărtășesc mândria de a fi absolvent al acestei facultăți și astăzi, onoarea de a fi decanul ei și totodată privilegiul de a  avea alături colegi deosebiți.

Suntem pregătiți pentru provocările care urmează și, dincolo de neajunsurile provocate de contextul epidemiologic din acest moment, consider că putem deveni o comunitate cu legături mai puternice. Doresc să vă asigur de întreaga dedicare a personalului didactic din Facultatea de Construcții pentru a face posibile cursurile online, cu scopul de a continua semestrul și anul într-un ritm normal, doar cu o altă formă de interacțiune profesor-student.

O comunitate este puternică indiferent de situație. Iar valorile Facultății nu se abat de la această regulă. Tocmai de aceea sunt sigură de întreaga dumneavoastră colaborare și solidaritate în această perioadă mai complicată decât de obicei.

Vă doresc multă sănătate și succes!

VIVAT, CRESCAT, FLOREAT  Facultatea de Construcții!

Prof. dr. ing. Daniela Lucia MANEA

DECAN

Facultatea de Construcții