IN MEMORIAM Prof. dr. ing. Andrei-Ioan MOGA

Domnul prof. dr. ing. Andrei-Ioan MOGA, s-a născut în anul 1944 în Arad, în familia unor refugiați din Cluj ai celui de al doilea Război Mondial. A avut o copilărie marcată de destrămarea familiei, prin condamnarea şi încarcerarea tatălui - ca deținut politic - în Balta Brăilei, în anii ’50.

A absolvit Liceul Teoretic “Emil Racoviță” din Cluj în anul 1964 și - mai apoi - Facultatea de Construcții din cadrul Institutului Politehnic (Universității Tehnice) din Cluj, secția „Construcții civile şi industriale”, devenind inginer constructor în anul 1969.

În primii ani de activitate ca inginer constructor a lucrat pe șantierele hidrocentralelor Tarnița şi Beliș-Fântânele, precum și pe cele ale “CUG” (Combinatul de Utilaj Greu) şi “Terapia” din Cluj.

A intrat în lumea academică în anul 1977, pe poziția de asistent la Catedra “Construcții Civile şi Industriale”, Facultatea de Construcții din cadrul Institutului Politehnic (Universității Tehnice) din Cluj, urcând apoi toate treptele didactice, până la poziția de profesor. După pensionarea sa, din anul 2010, a obținut titlul de Profesor Emerit și și-a continuat activitatea didactică, până în ultimele clipe ale vieții.

În perioada 2007-2010 a condus Catedra “Tehnologie şi Management” din cadrul Facultăţii de Construcţii a Universității Tehnice din Cluj-Napoca, contribuind decisiv la dezvoltarea profesională a colectivului și punând bazele înfiinţării şi acreditării programelor de master “Managementul proiectelor” şi „Evaluarea proprietăţii şi Ingineria tehnologiilor speciale”.

În calitate de cadru didactic a publicat 14 cărți și 80 de lucrări științifice (publicate în ţară şi străinătate), a obținut 9 brevete de invenție și a participat activ la finalizarea a 60 de contracte de cercetare tip grant.

În paralel cu activitatea academică, în anii 2005-2006 a devenit auditor energetic, expert evaluator în construcții şi expert judiciar la Ministerul Justiției, fiind atașat la Tribunalul şi Judecătoria Cluj, pentru care a realizat expertize judiciare şi extrajudiciare până la finalul vieții sale.

A fost un profesor și un coleg stimat și iubit, căruia îi vom simți cu toții lipsa.

 

***

 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Sincere condoleanțe familiei mult încercate.

 

***

 

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, 16 septembrie 2022, orele 11:00, la capela Cimitirului Central din Cluj-Napoca.

 

Go back